La Barcelona literària: tornem a la ciutat amb els llibres

Ampersand

Nevada Barcelona 1962, Barcelona literària

Aviat arribarà l’hivern a Barcelona.

Roda el món i torna al Born: hem passat l’estiu per països llunyans i exòtics i ara toca tornar a Barcelona. Queden pocs dies d’estiu, cal tornar a la feina i les pròximes vacances encara queden lluny, però no volem pensar-hi gaire.

Per això, a Ampersand continuem amb la lectura. Tenim la sort que la nostra ciutat és l’escenari de molts llibres que ens ve de gust llegir i recomanar.

Coneixeu la Barcelona literària?

Per no deprimir-nos amb la tornada a la rutina, comencem llegint El secreto de la modelo extraviada, d’Eduardo Mendoza. Aquesta història recupera l’esbojarrat detectiu protagonista d’algunes de les novel·les de Mendoza per investigar l’antic cas de la desaparició d’una model. De ben segur que riurem una estona.

Per als que els agradaria poder viatjar en el temps, proposem Victus, d’Albert Sánchez Piñol. Aquesta novel·la tracta el setge de Barcelona durant la Guerra de Successió espanyola a través de la biografia fictícia de Martí Zuviría. Hi podem reconèixer molts dels llocs i carrers on transcorren els fets, a més de refrescar la memòria en qüestió d’història.

Uns quants anys més tard, concretament el 1799, se situa l’argument de Senyoria. Aquesta obra de Jaume Cabré explica la relació que s’estableix entre un jove poeta i el jutge i regent civil de l’Audiència (sa Senyoria). A més, és un retrat de la societat barcelonina del tombant de segle, moment de canvis socials.

Un llibre amb un escenari situat ben a prop de les nostres oficines que no podem deixar de recomanar és La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda. Qualsevol moment és bo per llegir la història de la Colometa, sens dubte un dels grans clàssics de la literatura catalana.

No podem deixar d’esmentar una de les obres que, pel seu èxit de vendes tant aquí com arreu del món, més ha donat a conèixer la nostra ciutat: La sombra del viento. Si sou de les poques persones que encara no han llegit la novel·la més destacada de Carlos Ruiz Zafón, us animem a descobrir-la. No us decebrà.

I com a punt final, perquè amb aquest títol és un llibre que no hi podia faltar, proposem La gran novel·la sobre Barcelona. També perquè sabem que quan s’acaben les vacances per a molts s’escurça el temps per llegir, aquest llibre de contes de Sergi Pàmies pot ser una bona opció si no volem endinsar-nos en novel·les de cinc-centes pàgines.

[table id=27 /]