7 maneres d’atreure bona sort la nit de Cap d’Any

Ampersand

Sant tornem-hi! Ja tenim el Nadal a sobre. L’any passat us proposàvem 10 tradicions de Nadal del món d’allò més curioses, i aquest any les nostres santes han fent un tomb per portar-nos altres maneres de celebrar la nit de Cap d’Any. Així, doncs, han trobat tot un ventall de trucs per atreure la bona sort o fer realitat els vostres somnis. Vinga, obriu la vostra sessió de l’Spotify, trieu la nostra llista de cançons de Nadal, regaleu-vos cinc minuts d’esbarjo i mireu què hem trobat.

1. Rússia: entre el Ded Moroz i les cendres al xampany

Entre les diverses tradicions que tenen a Rússia, destaquem que és la nit en què el Ded Moroz (l’homòleg rus del Pare Noel) va per les llars deixant regals. Antigament en deien «la nit generosa» perquè es parava taula amb menjars d’allò més bons. Així atreien prosperitat per a l’any següent. I avui dia la cosa no és gaire diferent. Ah! I les postres típiques d’aquest dia són les mandarines. Pel que fa als rituals, destaquem que a mitjanit s’ha d’escriure un desig en un paper, cremar-lo, posar les cendres dins una copa de xampany i beure-se-la tot seguit.

2. Filipines: roba de pics i monedes per Cap d’Any

Cap d'Any

Els filipins ho tenen ben clar: per tenir fortuna l’any següent s’han de posar roba de pics i rodonetes i dur algunes monedes a la butxaca. Fins i tot mengen fruites rodones. D’altra banda, també comparteixen tradicions amb Nova Zelanda i altres països de la zona, com veurem tot seguit. Així, doncs, teniu uns quants pesos filipins?

3. Nova Zelanda: espantar els mals esperits

Mentre a les ciutats principals gaudeixen de focs d’artifici, com en tants països de l’angloesfera, als llocs més petits la gent surt al carrer amb cullerots i tapes (igual que a les cassolades) per espantar els mals esperits fent tot el soroll possible.

4. Dinamarca: desfogament destructor

Continuem parlant d’estris de cuina, però passem del metall a materials més delicats. La qüestió és trencar plats, tasses i ceràmica en general a la porta de les cases d’amics i veïns com a senyal d’afecte. Vulguis que no, aquí s’ajunten tres aspectes positius: podeu fer neteja de peces escrostonades, alliberar la mala baba acumulada amb tanta reunió familiar i, també, demostrar els vostres sentiments, ja que s’entén que qui tingui més peces a miques a la porta de casa és més apreciat.

5. Japó: les 108 campanades del Joya no Kane

Sembla que la nit de Cap d’Any no pot passar sense escàndol. Al Japó no trenquen ni abonyeguen la vaixella, però es purifiquen. El Joya no Kane és un ritual que es fa als temples budistes: a mitjanit  sonen 107 campanades per purificar-se dels pecats de la societat materialista, i en sona una més per demanar prosperitat de cara a l’any vinent. Que no sigui dit, passeu per un temple i després aneu a brindar amb amazake, un licor que es serveix calent. Kampai!

Cap d'Any, Nadal, Bleigiessen6. Alemanya: endevinació amb plom

No és conya! Aquesta tradició de la nit de Cap d’Any es diu Bleigiessen i consisteix a cremar un tros de plom en una cullereta, abocar el líquid en un recipient amb aigua i interpretar el resultat en funció de la forma que agafi el metall fos. És una cosa semblant a la lectura del pòsit del cafè. Es tracta d’una pràctica mil·lenària que avui dia es manté més que res per diversió. Fins i tot es venen kits de Bleigiessen. Per sort, els kits infantils porten cera en comptes de plom.

7. Brasil: saltar set onades per Cap d’Any

Al Brasil, per Cap d’Any és estiu. Allà la tradició marca vestir-se de blanc (com a símbol de la pau) i, si teniu una platja a mà (la més coneguda és la de Copacabana, que s’omple de gom a gom), ficar-se a l’aigua a mitjanit i saltar set onades. Aquesta tradició practicada per fidels i ateus és d’orígens africans. Com l’ofrena a la deessa Yemayà: es llancen flors al mar, sobretot gladiols. Fins i tot hi ha qui les porta mar endins nadant, per assegurar-se que l’ofrena no torna a la sorra. En canvi, al nord del país la tradició és preparar un bany amb herbes aromàtiques.

Per als qui ens quedem a casa també hi ha opcions més nostrades. Fer la Cursa del Nassos. Menjar el raïm a caseta. Dur calces o calçotets vermells. Sigui com sigui…

 Ampersand us desitja unes bones festes i un millor 2019!

Cap d'Any, Nadal