De segur que heu sentit a parlar de l’Any Nou Xinès, però…
Aquest tema dona per a molts llibres i tesis i l’espai que ofereix un blog és limitat, o sigui que intentarem fer-vos un resum de tot plegat.
L’Any Nou Xinès se celebra d’acord amb el calendari tradicional xinès, que es basa en la combinació de cicles lunars i solars. Aquest calendari és molt antic, i sembla que té els origens en la dinastia Xia (segles XXI-XVI aC), i tot i que s’hi afegeixen o treuen dies per fer els ajustos pertinents, no té una durada exactament igual, de 365 dies cada any. Per aquest motiu, a diferència del calendari gregorià que fem servir nosaltres, no sempre comença el mateix dia. Normalment, el canvi es produeix entre finals de gener i mitjans de febrer.
Es fan servir moltes denominacions diferents, com ara Festival de Primavera o Any Nou Lunar, però les formes que es recomanen són Any Nou Xinès o Festa de la Primavera (aquest darrer és la traducció directa del nom original, Chunjie, 春节). Si optem per Any Nou Lunar, cal que especifiquem que ens referim a l’Any Nou Lunar Xinès, ja que hi ha diversos països que celebren el canvi de l’any nou lunar. Si voleu més informació sobre les festes tradicionals xineses, feu una ullada a la Guia d’estil per al tractament de mots xinesos en català, elaborada pel Grup de recerca en traducció del xinès al català/castellà (TXICC) i publicada per la Direcció General de Política Lingüística.
A casa nostra tenim un horòscop basat en les estrelles que té dotze figures, i cada signe del zodíac dura aproximadament un mes. A la Xina, en canvi, el que fan servir com a signes són dotze animals: la rata, el bou, el tigre, la llebre, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el porc. Cada un d’aquests signes dura un any en lloc d’un mes, i la llista d’animals correspon als dotze primers animals que van acudir a la crida de Buda (i l’ordre reflecteix l’ordre d’arribada en aquesta crida).
Les celebracions més tradicionals duren 15 dies, i és un període que molts xinesos aprofiten per retrobar la família. Això, en un país en què la migració interna és molt important, és motiu de cues per viatjar en tren, autobús o avió, i pot ser difícil trobar bitllet per a determinades dates: cada any es viu un èxode massiu i moltes empreses tanquen uns quants dies.
Avui dia, el que se celebra més és la nit de cap d’any, que en xinès es diu Chuxi (除夕) i que se celebra sopant amb la família tota mena de menges especials.
L’any 2018, l’Any Nou Xinès serà el dia 16 de febrer, i serà l’any del gos. Si voleu celebrar-lo en companyia, estigueu al cas de la informació de Casa Àsia i de l’Institut Confuci, que de segur que faran alguna mena de celebració!
Us heu quedat amb ganes de saber més coses sobre la Xina i el xinès? Doncs passeu per la nostra pàgina sobre gastronomia xinesa o informeu-vos sobre la diferència entre xinès tradicional i xinès simplificat. I si necessiteu traduccions de xinès, escriviu-nos i us assessorarem sense compromís.