Sant Jordi 2018: la princesa, el drac i la canalla!

Ampersand

Sant JordiSant Jordi, per fi ha arribat Sant Jordi 2018! Festa grossa. Roses i llibres per a tothom, nens inclosos. Que cau en dilluns? Doncs millor encara! Serà menys dilluns si fem un tomb amb solet per places, avingudes i rambles plenes de paradetes de llibres i de roses, de veïns i turistes despistats. L’any passat vam parlar de traductors, que per a Ampersand són una debilitat. Aquest any dediquem l’entrada a la mainada i al jovent, que també rebran algun conte o llibre per Sant Jordi.

La literatura infantil i juvenil viu una època de sobrexplotació editorial. Això no sempre facilita la tasca als adults que intenten apropar la lectura a la canalla. No tots els llibres són literatura i el mercat no sempre assoleix uns estàndards de qualitat acceptables. Cada nen és diferent i cada moment vital té el seu llibre; que l’encertem ja són figues d’un altre paner. Podeu buscar el cànon, comprar un supervendes, un clàssic, una novetat, una raritat o demanar ajuda.

Necessiteu orientació per a aquest Sant Jordi 2018?

Una mestra, un bibliotecari o un llibreter us poden orientar a l’hora de triar una obra o una altra. A internet també hi trobareu una gran varietat de pàgines i blogs dedicats a la animació a la lectura i en concret a aquest gènere. Fixeu-vos quantes categories per triar i remenar! A la web de Gretel (un equip de recerca) trobareu bones recomanacions de literatura infantil i juvenil.

 La creativitat al poder!

Una altra manera de participar de la diada de Sant Jordi 2018 seria fent el vostre propi llibre infantil. Per què no? Que el facin el nens directament. La web Storybird és una eina atractiva per crear les vostres històries. Tingueu en compte que la pàgina només està en anglès, però el món és dels valents! Allà podreu triar les imatges per acompanyar el text que hi poseu. A més, un cop fet el podreu compartir o encarregar en paper.

Sant Jordi 2018

Recomanacions per fer diana

Sant Jordi 2018Per als qui no tinguin temps d’informar-se (i, encara menys, de crear el seu propi material), aquí teniu algunes recomanacions. A partir dels vuit anys tenim la sèrie El petit vampir, de Angela Sommer-Bodenburg. És un clàssic que no falla. Aquesta novel·la, a més de tenir il·lustracions, pot encomanar el gust per la lectura i fer venir ganes de llegir altres aventures d’aquest vampir-nen tan peculiar. Qui busqui una altra mena d’emocions pot triar el detectiu Felip Marlot, de Joaquim Carbó, amb el seu darrer llibre, En Felip Marlot i les clavegueres. Entre les opcions canòniques tindríeu alguna trama d’Els cinc, d’Enid Blyton, o La història interminable, de Michael Ende, més indicades a partir dels 12 anys.

Sant Jordi 2018Per no jugar-se-la amb un adolescent, tenim Harry Potter i la pedra filosofal, de J. K. Rowling. D’altra banda, els que s’estimin més identificar-se amb el protagonista o els conflictes típics de l’edat i la societat actual poden optar entre la multitud de novel·les de la Gemma Lienas i el seu personatge Carlota, com ara La Carlota obre els ulls.

Sigui com sigui, la qüestió és que llegeixin, que puguin triar i que no se sentin jutjats. Qui no hagi llegit llibres dolents, que tiri la primera pedra. No patiu, Plini i Cervantes ens recorden que: «No hi ha cap llibre tan dolent que no tingui alguna cosa bona». Si de veritat volem revifar l’esperit lector dels més joves, i no convertir-los en versions mini de nosaltres mateixos, han de ser lliures. Així ho va entendre Montaigne: «El nen no és una ampolla que cal omplir, sinó un foc per encendre».Sant Jordi