Sant Jordi 2019: recomanacions per trobar l’assassí

Ampersand

En aquests dies plens de novetats editorials i escriptors mediàtics que publiquen per Sant Jordi (o, més ben dit, personatges mediàtics que publiquen llibres per Sant Jordi 2019), hem volgut oferir-vos una llista de recomanacions una mica diferent.

Aquest any, volem fer un reconeixement a un gènere literari que la crítica tot sovint deixa com a gènere menor, però que fa les delícies de molta gent arreu del món. Sí, per Sant Jordi 2019 volem parlar de novel·la negra. Així, doncs, uns presentem autors d’arreu del món, amb visions molt diferents de què ha de ser la novel·la negra. No us trobareu recomanacions concretes de llibres, sinó que us presentarem els investigadors principals de cada autor. Som-hi!

Clàssics amb classe

Evidentment, hem de començar l’entrada de Sant Jordi 2019 parlant-vos de dos dels autors detectivescos més coneguts del món: Arthur Conan Doyle i Agatha Christie. Tots dos venen de la Gran Bretanya, i segurament van construir la base que ha inspirat molts dels autors d’avui dia.

De tota manera, si teniu més curiositat per la vida d’aquests autors que per les seves novel·les, trieu Il·lustres execrables, un llibre de Santi Jiménez i Malcolm Otero que transcriu la secció homònima del programa Via Lliure (RAC1). Si el llegiu, mai no us els tornareu a mirar igual, ja que en aquestes petites presentacions els autors quedaran totalment desmitificats.

Noir nòrdic

Si calculéssim quants detectius (o crims) literaris hi ha per habitant als països nòrdics, l’índex seria altíssim. I, com que n’hi ha tants, hi ha investigadors de tota mena. Aquí teniu alguns dels reis de la novel·la negra actual:

Anglosaxons

El Regne Unit té una llarga tradició en novel·la negra (només cal que mireu l’apartat dels clàssics), mentre que els Estats Units han donat alguns dels detectius més cèlebres (Philip Marlowe, etc.). I tot això sense comptar en Magnum! Aquesta vegada, però, l’apartat ens ha quedat molt femení:

I a Europa… què més tenim?

Hi ha novel·la negra més enllà dels nòrdics i dels anglosaxons. Alguns detectius europeus, com ara el comissari Montalbano o l’Adamsberg, ja formen part del nostre imaginari amb magnífiques traduccions al català.

Destinacions «exòtiques»

Austràlia? La Xina? Botswana? Sí, a tot arreu hi ha casos per resoldre. Per això us hem volgut portar alguns dels investigadors més peculiars o inesperats de la llista.

Sant Jordi 2019

A la porta de casa

A casa nostra també passen coses i es resolen misteris. En Felip Marlot i en Flanagan porten casos per als més joves, però tanquem la llista amb dos pesos pesants de la intriga policíaca a casa nostra: Mendoza i Vázquez-Montalbán.

Com podeu veure, a tants caps tants barrets. Hi ha investigadors de tota mena, i n’hi ha molts més que no pas els que trobeu aquí. Segur que aquest Sant Jordi 2019, passejant-vos pels carrers, trobareu aquests llibres i molts altres. Compreu molts llibres, fullegeu-ne encara més i gaudiu molt del dia.

Sant Jordi 2019

 


A Ampersand no traduïm llibres de novel·la negra, però si necessiteu qualsevol altra mena de traducció no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres, ja sigui visitant la nostra web o trucant per telèfon.