En aquests dies plens de novetats editorials i escriptors mediàtics que publiquen per Sant Jordi (o, més ben dit, personatges mediàtics que publiquen llibres per Sant Jordi 2019), hem volgut oferir-vos una llista de recomanacions una mica diferent.
Aquest any, volem fer un reconeixement a un gènere literari que la crítica tot sovint deixa com a gènere menor, però que fa les delícies de molta gent arreu del món. Sí, per Sant Jordi 2019 volem parlar de novel·la negra. Així, doncs, uns presentem autors d’arreu del món, amb visions molt diferents de què ha de ser la novel·la negra. No us trobareu recomanacions concretes de llibres, sinó que us presentarem els investigadors principals de cada autor. Som-hi!
Clàssics amb classe
Evidentment, hem de començar l’entrada de Sant Jordi 2019 parlant-vos de dos dels autors detectivescos més coneguts del món: Arthur Conan Doyle i Agatha Christie. Tots dos venen de la Gran Bretanya, i segurament van construir la base que ha inspirat molts dels autors d’avui dia.
- Agatha Christie, la reina del crim, ens porta Miss Marple i Hercules Poirot. Tots dos, jubilats, apareixen en múltiples llibres, sèries i pel·lícules.
- Arthur Conan Doyle resol els crims amb Sherlock Holmes i el Dr. Watson. Són llibres que no passen mai de moda, tot i que ara la tendència és veure la sèrie Sherlock.
De tota manera, si teniu més curiositat per la vida d’aquests autors que per les seves novel·les, trieu Il·lustres execrables, un llibre de Santi Jiménez i Malcolm Otero que transcriu la secció homònima del programa Via Lliure (RAC1). Si el llegiu, mai no us els tornareu a mirar igual, ja que en aquestes petites presentacions els autors quedaran totalment desmitificats.
Noir nòrdic
Si calculéssim quants detectius (o crims) literaris hi ha per habitant als països nòrdics, l’índex seria altíssim. I, com que n’hi ha tants, hi ha investigadors de tota mena. Aquí teniu alguns dels reis de la novel·la negra actual:
- Jo Nesbø ens porta a Noruega amb Harry Hole, un dels policies més anàrquics del món mundial.
- Hjorth i Rosenfeldt ens fan odiar Sebastian Bergmann al mateix temps que retraten els aspectes més problemàtics de la Suècia actual.
- Camilla Lackberg és l’alter ego de l’Erica Falck. En un poblet de la costa sueca, l’Erica, que és escriptora, resol els casos de la zona.
- Jussi Adler-Olsen escriu les històries de Carl Mørck, un policia danès caòtic i rondinaire que investiga casos arxivats.
- Arnaldur Indrasson escriu des de la remota Islàndia, i el protagonista de les seves aventures és Erlendur Sveinsson.
Anglosaxons
El Regne Unit té una llarga tradició en novel·la negra (només cal que mireu l’apartat dels clàssics), mentre que els Estats Units han donat alguns dels detectius més cèlebres (Philip Marlowe, etc.). I tot això sense comptar en Magnum! Aquesta vegada, però, l’apartat ens ha quedat molt femení:
- Robert Galbraith, és l’alter ego de J. K. Rowling, que escriu des d’Anglaterra i aclareix misteris mitjançant Cormoran Strike i Robin Ellacott.
- Sue Grafton repassa l’alfabet amb la Kinsey Milhone, una detectiu de Califòrnia. Llàstima que es va quedar a la Y.
- Mary Higgins Clark porta les aventures d’Alvirah Meehan i el seu home, en Willy, uns iaiets americans que investiguen pel seu compte.
- Louise Penny ens presenta Armand Gamache, un detectiu del Canadà, i dona visibilitat a la novel·la negra d’aquest país.
I a Europa… què més tenim?
Hi ha novel·la negra més enllà dels nòrdics i dels anglosaxons. Alguns detectius europeus, com ara el comissari Montalbano o l’Adamsberg, ja formen part del nostre imaginari amb magnífiques traduccions al català.
- Andrea Camilleri és el creador del comissari Montalbano, un personatge amb solera que treballa des de Sicília.
- Fred Vargas és una autora francesa que ens porta el comissari Adamsberg, sempre amb unes bones dosis d’humor.
- Petros Màrkaris ens presenta Kostas Kharitos, un policia peculiar i políticament incorrecte que no dubta a queixar-se de tot el que pot des de Grècia.
- Dolores Redondo ens porta la inspectora Amaia Salazar, protagonista de la trilogia de Baztán.
- Francisco García-Pavón ens acompanya a Tomelloso amb Plinio, el cap de la policia municipal, i Don Lotario: el veterinari.
Destinacions «exòtiques»
Austràlia? La Xina? Botswana? Sí, a tot arreu hi ha casos per resoldre. Per això us hem volgut portar alguns dels investigadors més peculiars o inesperats de la llista.
- Jane Harper ens presenta l’Aaron Falck, un detectiu albí que ens porta a l’outback australià.
- Qiu Xiaolong retrata la Xina per mitjà dels casos de Chen Cao, un inspector de policia que viu a Shanghai. Amb aquestes novel·les intenta oferir una visió actual de la societat xinesa contemporània.
- Alexander McCall Smith fa servir Precious Ramotswe per resoldre intrigues a Botswana. L’autor va viure en aquest país, motiu pel qual les descripcions són vívides i fiables.
A la porta de casa
A casa nostra també passen coses i es resolen misteris. En Felip Marlot i en Flanagan porten casos per als més joves, però tanquem la llista amb dos pesos pesants de la intriga policíaca a casa nostra: Mendoza i Vázquez-Montalbán.
- Joaquim Carbó, autor prolífic, ens porta en Felip Marlot i una colla de casos per al públic més jove.
- Andreu Martín i Jaume Ribera són els creadors de Flanagan, un detectiu que molts hem llegit a l’escola: aneu amb compte amb els llobarros!
- Xavier Bosch ens porta Dani Santana, un periodista que «destapa» casos de corrupció.
- Alicia Giménez-Barlett és la creadora de la famosa Petra Delicado, una investigadora de policia que treballa des de Barcelona i que fins i tot ha protagonitzat una sèrie de televisió.
- Jaume Fuster va crear Lluís Arquer, un clàssic de la nostra novel·la.
- Eduardo Mendoza treballa amb el comissari Flores, que sol resoldre casos que passen a Barcelona i rodalia.
- Manuel Vázquez-Montalbán es reflecteix, en part, en Carvalho, un home que, a part de resoldre misteris, és conegut per la seva afició al menjar i al barri xino de Barcelona.
Com podeu veure, a tants caps tants barrets. Hi ha investigadors de tota mena, i n’hi ha molts més que no pas els que trobeu aquí. Segur que aquest Sant Jordi 2019, passejant-vos pels carrers, trobareu aquests llibres i molts altres. Compreu molts llibres, fullegeu-ne encara més i gaudiu molt del dia.
A Ampersand no traduïm llibres de novel·la negra, però si necessiteu qualsevol altra mena de traducció no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres, ja sigui visitant la nostra web o trucant per telèfon.